Munhälsa hundar: Enkla tips för friska tänder och tandkött

munhälsa hundar

Att ta hand om din hunds munhälsa är lika viktigt som att ta hand om din egen. Din hunds munhygien spelar en stor roll för dess övergripande hälsa och välbefinnande, och att upprätthålla god munhälsa kan bidra till att förebygga tandproblem, munsjukdomar och andra relaterade hälsoproblem. Det är viktigt att kontrollera din hunds mun med jämna mellanrum, eftersom problemen ofta är svåra att upptäcka och hundar ogärna visar tänderna på begäran.

Det finns flera enkla steg du kan vidta för att främja en god munhälsa hos din hund. Dessa inkluderar regelbunden tandborstning, användning av tuggben eller leksaker som hjälper till att rengöra tänderna, samt att hålla koll på hundens kost. Genom att vara proaktiv och engagerad i din hunds munhälsa ökar du chansen för att din hund ska ha ett friskt och smärtfritt munliv. Detta kommer i sin tur att bidra till att din hund är frisk, glad och har en bättre livskvalitet.

Grundläggande Munhälsa Hos Hundar

Munhygien och Tandhälsa

Att upprätthålla god munhygien och tandhälsa hos din hund är viktigt för att förebygga tandproblem och säkerställa deras allmänna hälsa. Du bör etablera en rutin för att rengöra hundens tänder regelbundet. Vi rekommenderar daglig tandborstning, men det är även bra att vara uppmärksam på tecken på problem, som dålig andedräkt, svullna tandkött eller nedsatt aptit.

Ett sätt att främja god munhälsa hos din hund är genom att följa dessa tips för att minska risken för tandproblem och inflammation. Dessa inkluderar:

 • Använda hundtandborstar och tandkräm speciellt utformade för hundar
 • Ge hundar tuggleksaker som hjälper till att rengöra tänder och tandkött
 • Erbjuda din hund dentalsticks som kan bidra till att minska plack och tandsten

Hundens Tänder: Mjölktänder och Permanenta Tänder

Hundar har två uppsättningar tänder under sitt liv: mjölktänder och permanenta tänder. Enligt Arken Zoo, får valpar sina mjölktänder när de är ungefär tre till fyra veckor gamla. Dessa mjölktänder börjar sedan att lossna och ersättas av permanenta tänder vid en ålder av cirka 4-6 månader.

Det är viktigt att hålla koll på din hunds tandutveckling och försäkra dig om att de fäller sina mjölktänder ordentligt. Om mjölktänderna inte lossnar som de ska, kan det orsaka problem för de växande permanenta tänderna och leda till felaktig tandinriktning eller överbeläggning. Om du märker några problem, bör du kontakta din veterinär för råd.

När din hund når en ålder av 1,5 till 2 år sluter sig tandens rotspetskanal, vilket innebär att tandens utveckling är slutförd. Det är viktigt att du fortsätter att upprätthålla god munhygien och tandhälsa för din hund under hela deras livstid, eftersom dålig munhälsa kan leda till andra hälsoproblem och sjukdomar.

Förebygga och Behandla Tandproblem

Tandsten och Plack

För att förebygga tandproblem hos din hund är det viktigt att du tar hand om hundens munhygien. Genom regelbunden tandborstning kan du förhindra ansamling av tandsten och plack. Det rekommenderas att borsta hundens tänder minst en gång per dag med en mjuk tandborste anpassad för hundar eller en vanlig mjuk barntandborste.

Bakterier och Dålig Andedräkt

Bakterier i hundens mun kan orsaka dålig andedräkt och tandproblem. En god munhygien hjälper till att minska risken för bakterietillväxt. Om du märker att din hund har dålig andedräkt kan det vara ett tecken på att det finns bakterier eller andra problem i munnen. I sådana fall kan det vara en bra idé att kontakta en veterinär för att utreda och behandla problemet.

Hjälpmedel för Tandvård

För att underlätta tandrengöring och göra tandborstningen mer effektiv finns det flera hjälpmedel för hundens munhälsa. Här är några exempel på hjälpmedel som kan användas för att förebygga och behandla tandproblem hos hundar:

 • Tandborste eller fingerborste: Använd en mjuk tandborste särskilt utformad för hundar eller en vanlig mjuk barntandborste.
 • Tandkräm för hundar: Använd en tandkräm speciellt utformad för hundar, eftersom vanlig tandkräm för människor kan vara skadlig för din hund.
 • Tuggben och tuggleksaker: Dessa kan hjälpa till att rengöra din hunds tänder på ett naturligt sätt när den tuggar och leker med dem.
 • Munskölj för hundar: Det finns speciella munskölj för hundar som kan hjälpa till att minska bakterier och främja en god munhälsa.

Genom att använda dessa verktyg och hjälpmedel för att upprätthålla en god munhygien kan du förebygga och behandla tandproblem hos din hund och bidra till en god övergripande hälsa.

Kost och Munhälsa

Betydelsen av Rätt Mat

Att välja rätt mat för din hund är viktigt för att upprätthålla en god munhälsa. Det finns olika typer av foder att välja mellan, som till exempel torrfoder och mjukt foder. Beroende på din hunds storlek och behov kan du välja det foder som passar bäst. Undvik att ge din hund ben, särskilt märgben, eftersom dessa kan orsaka frakturer i tänderna.

En balanserad kost som innehåller alla nödvändiga näringsämnen är avgörande för att förhindra problem som karies och tandlossning hos din hund. Vissa frukter och grönsaker, som äpplen (utan kärnor) och alger, kan vara bra för din hunds munhälsa tack vare deras innehåll av kisel och antioxidanter. Kom dock ihåg att undvika lök, då dessa kan vara skadliga för hundar.

Kosttillskott

För att ytterligare stödja din hunds munhälsa kan du överväga att ge dem kosttillskott som innehåller vitaminer och näringsämnen som är viktiga för tandhälsan. Vitaminer som A, C och D samt mineraler som kalcium och fosfor är viktiga för att bygga upp starka tänder och förhindra problem som tandlossning. Det finns speciella kosttillskott för hundar som är utformade för att stödja munhälsan, så prata med din veterinär om vilka som passar bäst för din hund.

Vitaminer och Näringsämnen

Vitaminer och näringsämnen spelar en viktig roll i din hunds munhälsa. Vitamin A hjälper till att stärka tandköttet, medan vitamin C bidrar till att förhindra infektioner och inflammationer i munnen. Vitamin D är viktigt för att upprätthålla starka tänder och mineraler som kalcium och fosfor hjälper till att bygga upp tandens struktur. Se till att din hunds mat innehåller tillräckligt med av dessa vitaminer och näringsämnen för att stödja deras munhälsa.

Om du följer dessa tips och ser till att din hund får en balanserad kost, adekvata kosttillskott och de vitaminer och näringsämnen som behövs för en god munhälsa, kommer du att göra mycket för att förebygga munproblem och säkerställa din hunds välmående.

Tuggleksaker och Tandvård

Användning av Tuggleksaker

Att ta hand om din hunds munhälsa är lika viktigt som din egen. Tuggleksaker är ett bra hjälpmedel för att upprätthålla en god munhälsa hos din hund. De hjälper till att rengöra tänderna, förebygga plack och tandsten samt ge din hund den naturliga tugginstinkten som de behöver.

Det finns många typer av tuggleksaker som du kan använda för din hunds tandvård. Välj bland tuggben, tandleksaker, grisöron eller en tuggleksak speciellt anpassad för tandhälsa. Var noga med att följa rekommendationerna för din hunds storlek och ålder för att försäkra en säker och effektiv användning.

Använd tuggleksaker regelbundet, men övervaka alltid din hund för att se till att de inte skadar sina tänder eller sväljer något farligt. Om du märker några varningssignaler som att din hund dreglar, kliar sig runt munnen eller vägrar att äta hård mat, bör du kontakta en veterinär för råd.

Bästa Tuggleksaker för Tandhälsa

Det finns flera faktorer att tänka på när du väljer de bästa tuggleksakerna för att främja tandhälsan hos din hund:

 1. Material: Välj en tuggleksak som har ett robust och slitstarkt material, såsom gummi eller naturlig bomull. Det kommer att vara skonsamt mot din hunds tänder och svalka dem när de tuggar.
 2. Storlek och form: En bra tuggleksak bör vara lämplig i storlek och form för din hund. Det är bra att ha olika former för att stimulera olika delar av munnen och uppmuntra till effektiv rengöring.
 3. Interaktivitet: Utmana din hund med en interaktiv tuggleksak, såsom en rep av bomull för att hålla dem engagerade och aktiva medan de rengör sina tänder.
 4. Säkerhet: Se till att tuggleksaken inte innehåller några små delar som kan sväljas eller fastna i din hunds svalg. Det är också viktigt att tuggleksaken är gjord av icke-toxiska material.

När du har valt rätt tuggleksak för din hunds tandhälsa, kan du börja införa den i deras dagliga rutin och se hur deras munhälsa förbättras. Kom ihåg att regelbunden tandborstning med en mjuk tandborste och tandkräm för hundar och katter är också viktigt för att förebygga tandproblem.

Professionell Tandvård

När Man Ska Besöka Veterinären

Det är viktigt att regelbundet övervaka din hundens munhälsa för att upptäcka eventuella problem i tid. Om du märker dålig andedräkt, svullna tandkött, rodnad, lösa tänder eller tuggsvårigheter hos din hund, kan det vara dags att boka ett veterinärbesök.

Genom att hålla koll på din hunds munhälsa och besöka veterinären regelbundet kan du förebygga allvarliga munhälsoproblem och bidra till en bättre livskvalitet för din hund.

Veterinär Konsultation

När du besöker veterinären för att diskutera din hunds munhälsa kommer de att göra en grundlig undersökning av munnen och leta efter tecken på tandlossning, plack och tandsten. Om problem upptäcks kan veterinären rekommendera en professionell tandrengöring, även kallad en PTR som utförs under narkos. En PTR innebär borttagning av plack och tandsten med hjälp av ultraljud, vilket är ett skonsamt sätt att ta bort tandbeläggningar.

Under konsultationen kan även veterinären ge dig råd om hur du kan sköta din hunds tandvård hemma, till exempel genom att borsta tänderna, använda speciella tandkrämer för hundar och erbjuda tuggben som främjar munhälsan.

Tandläkare

I vissa fall kan din hund behöva besöka en specialist inom odontologi, det vill säga en tandläkare för hundar. Tandläkaren har avancerad utbildning och erfarenhet av att behandla mer komplicerade tandproblem och kan erbjuda specialiserade behandlingar såsom rotfyllningar och tandutdragningar om det skulle behövas.

Att regelbundet övervaka din hundens munhälsa och besöka veterinären eller en tandläkare vid behov är en avgörande del av din hunds övergripande hälsa och välmående. Följ veterinärens råd och ha en öppen kommunikation med dem om din hunds behov för att bibehålla en optimal munhälsa för din fyrbenta vän.

Vanliga frågor om munhälsa hos hundar

Hur löser man tandsten?

För att lösa tandsten på din hund är det viktigt att regelbundet borsta dess tänder med en tandborste och tandkräm som är anpassad för hundar. Det finns även tandvårdsprodukter för hundar som kan hjälpa till att förebygga och lösa upp befintlig tandsten. Om din hund har mycket tandsten eller svår borttagning av tandsten, bör du föra den till en veterinär för professionell tandrengöring.

Symptom på tandvärk?

Om din hund har tandvärk kan den visa olika tecken på smärta och obehag. Några vanliga symptom på tandvärk hos hundar är:

 • Dålig andedräkt
 • Svårigheter att tugga och äta
 • Ökad salivproduktion
 • Rött, svullet och/eller blödande tandkött
 • Avvikande beteende, som att vara mer tillbakadragen eller aggressiv

Om du misstänker att din hund har tandvärk, bör du kontakta en veterinär för att få rätt behandling.

Behandla tandköttsinflammation?

Tandköttsinflammation behandlas vanligtvis genom att förbättra hundens munhygien samt genom att ta bort eventuell tandsten och plack. Regelbunden tandborstning och användning av munvårdsprodukter för hundar kan hjälpa till att förebygga och behandla tandköttsinflammation. I svårare fall kan veterinären ordinera mediciner, som antibiotika eller antiinflammatoriska medel, för att behandla inflammationen.

Medel mot tandsten?

För att motverka tandsten hos hundar kan du använda speciella tandborstar och tandkrämer som är anpassade för hundar, samt munvårdsprodukter som tuggben och tuggplattor. Det finns också tillskott i form av tandvårdspulver och sprayer som kan användas för att bekämpa tandsten och förbättra din hunds munhälsa.

Tecken på tandproblem?

Tecken på tandproblem hos hundar kan inkludera dålig andedräkt, svullna och rodnade tandkött, tandlossning och minskad aptit. Om du märker några av dessa tecken hos din hund, är det viktigt att kontakta en veterinär för att få en bedömning och eventuell behandling.

Hur öppna hundens mun?

För att öppna din hunds mun, placera dina fingrar på båda sidor av hundens käke och tryck försiktigt neråt. Det är viktigt att vara tålmodig och lugn när du öppnar din hunds mun, eftersom vissa hundar kan vara ovilliga att göra det. Om du har svårt att öppna hundens mun på egen hand, kan en hundvårdspersonal eller veterinär hjälpa till.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För att ge en mer personlig användarupplevelse använder vi cookies för att lagra och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av dessa tekniker. De gör det möjligt för oss att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  

Rulla till toppen