Huggormbett hund: Snabbguide för behandling och förebyggande

Huggormsbett på hundar är ett allvarligt problem som du som hundägare bör vara medveten om, särskilt under de varmare månaderna mellan april och november. Huggormar är endemiska i många delar av Europa, och deras bett kan orsaka allvarliga komplikationer och till och med dödsfall hos hundar. Rapporterad dödlighet efter huggormsbett hos hund ligger på upp till fyra procent.

Det är viktigt att känna igen symtomen på ett huggormsbett och snabbt söka veterinärvård för din hund. Svullnad och smärta i bittområdet, oftast i ansiktsregionen eller på förbenen, är vanliga tecken på ett bett. Andra symtom kan inkludera illamående, kräkningar och diaré på grund av den överförda giftet. Om du misstänker att din hund blivit biten av en huggorm, bör du omedelbart kontakta en veterinär och minimera hundens rörelse för att förhindra att giftet sprids snabbare i kroppen.

Huggormsbett på Hundar

Symtom

Om din hund har blivit huggormsbiten kan det uppvisa vissa symtom. Vanliga symtom är att hunden blir trött, har ont och svullnar upp vid bettet. Det kan vara svårt att upptäcka bittet på grund av hundens päls, men kraftig svullnad, smärta och/eller blåmärke kan visa att din hund blivit biten av en huggorm. Påverkan hos hundar är kraftigare och allvarligare om de blivit bitna i ett ben jämfört med nosen.

Riskområden

Huggormsbett på hundar är vanligare i vissa områden i Sverige, som Stockholms län, Västra Götaland, Södermanland och Uppsala län, där flest fall inträffade under 2021. Det är viktigt att vara uppmärksam på förekomsten av huggormar när du rör dig med din hund ute i skog och mark.

Säsongsvariation

De flesta fallen av huggormsbett hos hundar förekommer mellan april och november. Under denna period är det extra viktigt att hålla hunden under uppsikt och undvika platser där det är känt att huggormar finns. Om din hund skulle bli huggormsbiten, är det viktigt att söka vård omedelbart för att minska risken för allvarliga skador på hundens inre organ, hjärta och blodcirkulation.

Effekter av Ormgift

Huggormsbett på hund kan vara farligt och leda till olika symptom beroende på mängden gift som injicerats. Här är några effekter av ormgiftet som påverkar olika delar av hundens kropp.

Blodcirkulation och Hjärta

Ormgiftet hos huggormen, även känd som vipera berus, kan försvaga blodcirkulationen hos hunden. På grund av detta kan hjärtats funktion försämras och kan i svåra fall leda till chock. Det är mycket viktigt att du noggrant övervakar ditt hunds allmäntillstånd och hjärtfrekvens om den blivit biten av en huggorm.

Inre Organ och Muskler

Ormgiftet kan också orsaka skador på hundens inre organ och muskler. I vissa fall kan det leda till inre blödningar, vilket gör det ännu viktigare att snabbt få veterinär vård för din hund. Det är även viktigt att du undviker att överbelasta din hund eller tvinga den att röra sig för mycket efter bettet, då detta kan förvärra skadorna på musklerna och inre organen.

Blodkroppar

Ett av de mest utmärkande symptomen på ett huggormsbett hos hundar är svullnad och blödning på grund av skador på blod- och lymfkärlen. Detta påverkar både röda och vita blodkroppar samt blodplättar i kroppen. Svullnaden kan öka under de närmaste dagarna efter bettet, därefter börjar den avklinga.

Se till att kontakta en veterinär om din hund uppvisar dessa symptom efter att ha blivit biten av en huggorm. Tidig behandling är avgörande för att minimera de negativa effekterna av giftoverföring och ge din hund bästa möjliga chans att återhämta sig.

Behandling og Veterinär Vård

När din hund drabbas av ett huggormsbett är det viktigt att snabbt söka veterinär vård. Här går vi igenom några av de behandlingar och åtgärder som veterinärer kan använda för att hjälpa din hund vid ormbett.

Antiserum

Antiserum är ett motgift som används för att neutralisera ormens gift. Detta kan vara en viktig del av behandlingen för att minimera skador på din hunds kropp. Veterinären kan bedöma om antiserum är nödvändigt för din hund baserat på symtomen.

Kortison

Kortison kan ges för att minska svullnad och inflammation på grund av huggormsbettet. Det kan även hjälpa till att lindra smärta och obehag för din hund.

Dropp

Om din hund är mycket påverkad av huggormsbettet och visar tecken på chock eller allvarlig vätskebrist kan veterinären sätta den på dropp för att ge vätska och elektrolyter direkt till kroppen.

Antibiotika

I vissa fall kan antibiotika behövas för att förhindra eller behandla en eventuell infektion som kan uppstå efter ett huggormsbett. Detta kommer att bero på hur din hund svarar på behandling och om det finns några tecken på infektion.

Bedömning

Efter att ha fått behandling kommer veterinären att övervaka din hund för att se hur den svarar. Detta kan inkludera att ta blodprov för att kontrollera hur väl kroppen bekämpar giftet och utvärdera om ytterligare behandling är nödvändig.

Djursjukhus

Beroende på din hunds tillstånd kan det vara nödvändigt att stanna kvar på ett djursjukhus för övervakning och fortsatt behandling. På så sätt kan veterinärer övervaka din hunds framsteg och justera behandlingsplanen efter behov för att säkerställa bästa möjliga återhämtning.

Genom att söka snabb veterinär vård och följa veterinärens rekommendationer kan du hjälpa din hund att hantera huggormsbettet och öka chanserna för en snabb återhämtning.

Eftervård och Prognos

Återhämtning och Vila

Efter att din hund blivit biten av en huggorm är det viktigt att först och främst hålla hunden stilla och lugn. Detta minskar risken för att giftet sprids snabbare i kroppen. Om möjligt, bära din hund till veterinär för att undvika att den rör sig för mycket. Din hund kommer att behöva vila i minst två veckor efter bettet, eftersom giftet kan påverka hjärtmuskulaturen. För att underlätta återhämtningen, se till att din hund endast går ut för att kissa och bajsa, och håll promenader till ett minimum.

Smärtlindring och Medicin

Vid behov kommer veterinären att ge din hund smärtlindring och eventuellt andra läkemedel för att lindra symptom och stödja hundens återhämtning. Din veterinär kan även ta blodprov för att testa för lever- och njurpåverkan samt hjärtmuskelsönderfall. Det är viktigt att dessa prover upprepas efter 4-5 veckor för att säkerställa att din hund återhämtar sig ordentligt.

Förebyggande Åtgärder

För att minska risken för huggormsbett kan du vidta flera förebyggande åtgärder. Håll din hund kopplad när ni promenerar i områden där huggormar frekventeras, särskilt under vår och sommar. Var extra vaksam på hösten, då dessa områden mer riskfyllda. Tänk också på att teckna en hundförsäkring som täcker kostnader relaterade till veterinärvård vid huggormsbett.

I händelse av att din hund blir biten, är det viktigt att agera snabbt och uppsöka en veterinär. En tidig diagnos och understödjande behandling kan göra en stor skillnad i din hunds återhämtning och prognos. Rapporterad dödlighet efter huggormsbett hos hund är upp till fyra procent, men med rätt vård och förebyggande åtgärder kan risken minskas.

Vanliga frågor

Vanliga symptom?

Om din hund har blivit biten av en huggorm kan du förvänta dig att se vissa symptom, såsom svullnad som oftast uppstår inom två timmar och hunden kan bli tröttare än vanligt. Det bitna området kan också vara ömt, och allmäntillståndet kan förvärras under det kommande dygnet.

Hur ger man första hjälpen?

Om hunden blir ormbiten är det viktigt att hålla hunden stilla och låta den vila för att minska risken för att giftet sprids snabbare ut i kroppen. Om möjligt, bära din hund till bilen och åk sedan direkt till veterinären.

Behandling med kortison?

Det är viktigt att en ormbiten hund får veterinärbehandling så snart som möjligt. Kortison kan användas som en del av behandlingen för att minska inflammationen och hjälpa hunden att återhämta sig snabbare. Veterinären kommer att avgöra vilken behandling som behövs baserat på hundens tillstånd.

Kostnad för behandling?

Kostnaden för behandling av en ormbiten hund kan variera beroende på behandlingsmetod och hur seriösa symptomen är. Om du har en försäkring för din hund kan en del av kostnaden täckas av försäkringen. Det är bäst att prata direkt med din veterinär om priset för behandlingen.

Finns det motgift?

Det finns ett motgift mot huggormsbett som kan användas vid behov. Veterinären kommer att bedöma om det är lämpligt att ge motgiftet, baserat på hundens tillstånd och svårighetsgraden av symptomen.

Risk för dödsfall?

Även om de flesta hundar återhämtar sig från huggormsbett, med snabb och korrekt behandling, finns det en risk för dödsfall. Det är därför det är så viktigt att uppsöka veterinärvård direkt om din hund blir ormbiten.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För att ge en mer personlig användarupplevelse använder vi cookies för att lagra och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av dessa tekniker. De gör det möjligt för oss att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  

Rulla till toppen