Cane Corso Rasprofil: Allt du behöver veta

cane corso hund

Cane Corso Rasprofil: Allt du behöver veta

Om du letar efter en hundras som är kraftfull, lojal och älskar att vara nära sin familj, då kanske Cane Corso är rasen för dig. Dessa hundar är stora och robusta, men har också en viss elegans. De är välkända för sin förmåga att skydda sin familj och egendom, och kan vara en utmärkt följeslagare för den rätta ägaren.

Cane Corso är en ras med en rik historia och ett ursprung som sträcker sig tillbaka till antika Rom. Dessa hundar användes ursprungligen som vakt- och jakthundar, men har nu blivit populära sällskapshundar på grund av deras lojalitet och intelligens. Om du överväger att skaffa en Cane Corso är det viktigt att du först förstår rasens utseende, temperament, hälsa och behov för att se till att du kan ge din nya hund det liv den förtjänar.

Snabbfakta

  • Cane Corso är en kraftfull och lojal hundras som är välkänd för sin förmåga att skydda sin familj och egendom.
  • Rasen har en rik historia och ett ursprung som sträcker sig tillbaka till antika Rom.
  • För att ge din Cane Corso det liv den förtjänar, är det viktigt att förstå rasens utseende, temperament, hälsa och behov.

Historia och Ursprung

Italiensk Ursprung

Cane Corso är en hundras som härstammar från Italien. Rasen har bevarats i och runt regionen Apulien i södra Italien under senare århundraden. Tidigare var rasen spridd över hela Italien.

Romerska Molosserhundarna

Cane Corso härstammar främst från de gamla romerska molosserhundarna. Dessa hundar användes i krig och för arena shower. De var kända för sitt aggressiva och stridiga temperament som var nödvändigt för att framgångsrikt nå sina mål, utan tvekan och med förvånande kraftfull styrka.

Cohors

Rasnamnet ”Cane Corso” kommer från latinets ”cohors”, vilket betyder ”försvarare och väktare av gården”. Detta syftar på rasens ursprungliga användning som vakthund på gården. Cane Corso är en molosserhund som i hemlandet främst används som vakthund och försvarshund.

Cane Corso är en mycket gammal ras som har bevarats i Italien under århundraden. Rasen har en imponerande historia och har varit en mycket viktig hundras i Italien.

Utseende och Fysiska Egenskaper

Storlek och Vikt

Cane Corso är en medelstor till stor hund som är robust och kraftig men ändå med en viss elegans. Hanar kan nå en mankhöjd på 64-68 cm och tikar upp till 60-64 cm. Enligt rasstandarden ska hanar väga ca 45-50 kg och tikar ca 40-45 kg.

Päls och Färger

Cane Corso har en kort, tät päls med en mjuk underull. Pälsen kan vara i olika färger som svart, blygrå, skiffer, ljusgrå, ljust fawn, hjortröd och brindle. En glansig päls är en indikation på god hälsa och vård.

Muskulös och Robust Struktur

Cane Corso är en hund med en muskulös och robust struktur. Den har slanka och kraftfulla muskler som ger den en atletisk utseende. Huvudet är stort och typiskt för en moloss. Cane Corsos har torr muskulatur och en kraftfull kropp.

Sammanfattningsvis är Cane Corso en medelstor till stor hund med en muskulös och robust struktur. Den har en kort, tät päls med en mjuk underull och kan vara i olika färger. Hanar kan nå en mankhöjd på 64-68 cm och tikar upp till 60-64 cm. Enligt rasstandarden ska hanar väga ca 45-50 kg och tikar ca 40-45 kg.

Temperament och Beteende

Cane Corso är kända för att vara lugna och lojala hundar med en stark vaktinstinkt. Det är en självständig ras som kan vara nervös runt främlingar om de inte är socialiserade ordentligt. För att undvika problem med aggressivitet och rädsla är det viktigt att socialisera din Cane Corso från en ung ålder.

Socialisering

Socialisering är viktigt för att din Cane Corso ska känna sig trygg och bekväm i olika situationer. Det är särskilt viktigt att introducera din hund till andra människor och djur i en tidig ålder. Detta hjälper till att minska risken för rädsla och aggression senare i livet.

Familj och Barn

Cane Corso är en utmärkt familjehund och trivs bra med att ha en nära relation till sin ägare. De är lojala och skyddande mot sin familj och kan vara mycket tålmodiga med barn. Men som med alla hundraser är det viktigt att lära barn att respektera hunden och att inte störa den när den äter eller sover.

Mot Främlingar

Cane Corso har en stark vaktinstinkt och kan vara misstänksam mot främlingar. Det är viktigt att introducera din hund till nya människor och situationer för att minska risken för aggressivt beteende. Det är också viktigt att träna din hund för att hantera situationer där det finns främlingar på ett positivt sätt.

Sammanfattningsvis är Cane Corso en aktiv ras med ett starkt behov av motion och rörelsefrihet. De är kända för sin självständighet och vaktinstinkt, men med rätt socialisering kan de vara utmärkta familjehundar.

Hälsa och Sjukdomar

cane corso hund

Cane Corso är en hundras som i allmänhet har en god hälsa. Men precis som alla andra hundar kan de drabbas av olika sjukdomar och hälsoproblem. Det är viktigt att du som ägare är uppmärksam på din hunds hälsa och ser till att den får regelbunden vård och träning.

Höftledsdysplasi

Höftledsdysplasi (HD) är en ärftlig sjukdom som kan drabba cane corso. Det är en sjukdom som påverkar höftlederna och kan orsaka smärta och stelhet. Det är viktigt att du som ägare ser till att din hund får rätt sorts träning och motion för att undvika HD. Det är också viktigt att du ser till att din hund inte blir överviktig, eftersom övervikt kan förvärra sjukdomen.

Armbågsledsdysplasi

Armbågsledsdysplasi (ED) är en annan ärftlig sjukdom som kan drabba cane corso. Det är en sjukdom som påverkar armbågslederna och kan orsaka smärta och stelhet. Precis som med HD är det viktigt att du ser till att din hund får rätt sorts träning och motion för att undvika ED. Det är också viktigt att du ser till att din hund inte blir överviktig, eftersom övervikt kan förvärra sjukdomen.

Det är viktigt att du regelbundet tar din cane corso till veterinären för hälsokontroller och att du ser till att din hund får rätt sorts vård och träning för att undvika hälsoproblem.

Omsorg och Behov

När det kommer till att ta hand om en Cane Corso är det viktigt att du har kunskap om rasens behov och hur du kan tillgodose dessa. Här är några saker att tänka på när det gäller motion, pälsvård och miljöträning.

Motion och Aktivitet

Cane Corso är en robust och kraftig ras som behöver mycket motion och aktivitet för att må bra. Det är viktigt att du ger din hund tillräckligt med motion varje dag för att undvika övervikt och andra hälsoproblem. Detta kan inkludera promenader, löpning och lek. Som valp behöver de inte lika mycket motion som en vuxen hund, men det är fortfarande viktigt att de får tillräckligt med rörelse.

Pälsvård

Cane Corso har en lättskött päls som inte kräver mycket underhåll. Det är viktigt att du borstar din hunds päls regelbundet för att undvika tovor och för att hålla pälsen ren. Det är också viktigt att du badar din hund regelbundet för att undvika lukt och smuts. Som valp behöver de inte lika mycket pälsvård som en vuxen hund, men det är fortfarande viktigt att du tar hand om deras päls.

Miljöträning

Cane Corso är en hundras som behöver rätt miljöträning för att bli en väluppfostrad och social hund. Det är viktigt att du utsätter din hund för olika miljöer och situationer för att undvika rädsla och aggressivitet. Detta kan inkludera att träna din hund på att vara i närheten av andra hundar, människor och olika ljud och lukter. Som valp behöver de extra miljöträning för att utveckla en positiv inställning till nya situationer och miljöer.

Sammanfattningsvis är det viktigt att du tar hand om din Cane Corso på rätt sätt genom att tillgodose deras behov för motion, pälsvård och miljöträning. Genom att ge din hund rätt omsorg och uppmärksamhet kan du hjälpa dem att bli en lycklig och hälsosam hund.

Rasträning och Uppfödning

cane corso hund

När du väljer att skaffa en Cane Corso är det viktigt att du hittar en ansvarsfull uppfödare som är registrerad hos Svenska Kennelklubben. Svenska Kennelklubben är en organisation som arbetar för att främja avel av renrasiga hundar i Sverige. Som medlem i Svenska Kennelklubben kan en uppfödare registrera sina valpar och stamtavlor, vilket ger dig som köpare en trygghet i att hunden är renrasig och att uppfödaren följer klubbens regler och riktlinjer.

Svenska Kennelklubben

Svenska Kennelklubben har även en rasgrupp för Cane Corso där du kan få mer information om rasen och dess egenskaper. Det är också en bra plats att hitta auktoriserade uppfödare som följer klubbens riktlinjer för avel och uppfödning.

Valp och Uppfödare

När du köper en valp är det viktigt att du väljer en uppfödare som tar hand om sina hundar och valpar på ett ansvarsfullt sätt. En bra uppfödare kommer att ge valparna en god start i livet genom att socialisera dem, ge dem lämplig kost och träning, och se till att de är friska och fria från genetiska sjukdomar.

När du väljer en uppfödare är det också viktigt att du ser till att de följer Svenska Kennelklubbens regler och riktlinjer för avel och uppfödning. En ansvarsfull uppfödare kommer också att hjälpa dig att välja rätt valp för dina behov och livsstil, och ge dig råd om träning och uppfostran.

Sammanfattningsvis är det viktigt att du tar dig tid att hitta en ansvarsfull uppfödare som är registrerad hos Svenska Kennelklubben när du väljer att skaffa en Cane Corso. Detta ger dig en trygghet i att hunden är renrasig och att uppfödaren följer klubbens regler och riktlinjer för avel och uppfödning.

Anskaffning och Pris

Att skaffa en Cane Corso-valp är ett stort beslut som kräver tid och omsorg. Innan du köper en valp, se till att du har gjort din forskning om rasen och dess specifika behov. Det är också viktigt att du hittar en ansvarig uppfödare som är villig att svara på dina frågor och ge dig all nödvändig information.

När det gäller priset på en Cane Corso-valp kan det variera beroende på olika faktorer, såsom uppfödarens rykte, valpens stamtavla, och var i landet du köper den från. Generellt sett kan du förvänta dig att betala mellan 15 000 och 25 000 kronor för en Cane Corso-valp.

Det är viktigt att tänka på att kostnaden för en valp bara är en del av det totala ägandet av en hund. Du måste också ta hänsyn till kostnaderna för mat, träning, veterinärvård och andra utgifter som kan uppstå under hundens livstid.

Innan du köper en Cane Corso-valp, se till att du har råd med de totala kostnaderna för att äga en hund. Det är också viktigt att du är redo att ta på dig ansvaret att ta hand om en stor och kraftfull hundras.

Ansvar och Ägande

Förstagångshund

Om du överväger att skaffa en Cane Corso som din första hund, är det viktigt att du först tar dig tid att lära dig om rasen och dess krav. Cane Corso är en stor och stark hund som kräver mycket motion och rörelsefrihet. Det är också en ras med en stark vaktinstinkt och självständighet, vilket gör att den behöver en ansvarsfull och erfaren ägare som kan hantera dessa egenskaper på ett säkert och effektivt sätt.

Erfarenhet och Kunskap

Om du har erfarenhet av att äga hundar och känner dig bekväm med att hantera en stor och självständig ras som Cane Corso, kan det vara ett bra val för dig. Men det är viktigt att du har tillräcklig kunskap om rasen och dess behov för att kunna ge den bästa möjliga vård och träning. Detta inkluderar att lära sig om rasens hälsa, kostbehov, motion och socialisering.

Som ansvarsfull ägare av en Cane Corso är det också viktigt att du tar hand om din hunds behov på ett ansvarsfullt sätt. Detta inkluderar att ge den tillräckligt med motion och träning, att se till att den får rätt kost och vård, och att ge den tillräckligt med socialisering och träning för att hjälpa den att utveckla positiva beteenden och relationer.

Som en försvarare av din egendom och familj är det också viktigt att du tränar din Cane Corso på ett lämpligt sätt för att hjälpa den att utveckla de nödvändiga färdigheterna och beteendena för att skydda ditt hem och din familj på ett säkert och effektivt sätt.

I slutändan är det viktigt att du är en ansvarsfull och hunderfaren ägare som är villig att ta på dig ansvaret för att ta hand om en stor och självständig ras som Cane Corso på ett säkert och effektivt sätt.

Vanliga frågor

Hur uppfostrar man en cane corso?

Cane Corso är en intelligent ras som är lätt att träna. För att uppfostra din Cane Corso på rätt sätt är det viktigt att du är konsekvent och tydlig i din träning. Det är också viktigt att du ger din hund tillräckligt med motion och stimulans för att undvika tristess och beteendeproblem.

Hur gammal kan en cane corso bli?

Cane Corso är en frisk ras och kan leva upp till 10-12 år med rätt vård och hälsa. Det är viktigt att ge din hund en balanserad kost, tillräckligt med motion och regelbundna veterinärbesök för att hålla din hund frisk och lycklig.

Är cane corso lagliga i Sverige?

Ja, Cane Corso är en laglig ras i Sverige. Men det finns vissa regler och restriktioner som du måste följa om du vill ha en Cane Corso som husdjur. Till exempel måste du ha tillstånd från din kommun för att ha en Cane Corso och du måste också följa vissa regler för att hålla din hund säker och trygg.

Hur mycket kostar en cane corso?

Priset på en Cane Corso kan variera beroende på var du köper den och vilken uppfödare du väljer. Generellt sett kan du förvänta dig att betala mellan 10 000 och 20 000 kronor för en Cane Corso valp.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För att ge en mer personlig användarupplevelse använder vi cookies för att lagra och/eller få åtkomst till enhetsinformation. Genom att klicka på ”Acceptera” godkänner du användningen av dessa tekniker. De gör det möjligt för oss att behandla icke-känslig information som IP-adress, unikt ID och surfdata för att kunna visa personligt anpassade annonser och innehåll, mäta annonser och innehåll, få målgruppsinsikter och utveckla och förbättra våra produkter.  

Rulla till toppen